Suecki kanal Hafen | Prolaz Sueskog kanala, Suecki kanal

Odaberite datum putovanja
Unesite ukupan broj putnika
Posalji zahtjev
  • Take away service
  • Dostupnost :
  • Pokupiti:
  • Povratak:
Luka Suecki kanal, prolaz Sueskog kanala, Sueski kanal, Suecki kanal (na bosanskom zapravo Suecki kanal) je kanal dug 163 km koji povezuje Crveno more sa Sredozemnim morem i stoga je važna prečica na brodskom putu između Evrope i Azije , pošto su brodovi inače Afrika bi morala da se vozi okolo. Suecki kanal počinje na Mediteranu u blizini lučkog grada Port Saida i završava u Crvenom moru kod grada Sueca, koji je kanalu dao ime. Gradovi imaju oko 500.000 stanovnika koji ovamo dolaze uglavnom preko kanala. Istovremeno, kanal je linija razdvajanja između stvarnog kopna Egipta i Sinajskog poluostrva, a time i granice između Afrike i Azije. Luka u Sueskom kanalu, prolaz kroz Suecki kanal, Suecki kanal, luka na Sueskom kanalu, prolaz kroz Suecki kanal

Cijene

Ruta

Luka Suecki kanal | Suecki kanal Passage , Suecki kanal l.

Suecki kanal ili Suecki kanal je pomorski kanal u Egiptu između lučkih gradova Port Said i Port Taufiq u blizini Sueca , koji povezuje Sredozemno more sa Crvenim morem preko Sueske prevlake, štedeći pomorsku plovidbu između sjevernog Atlantika i Indijskog okeana . ruta oko Afrike. Otvoren je 17. novembra 1869. godine. Njegova dužina preko kopna je 162,25 km. Od produbljenja završenog 2009. godine, duga je 193,30 km uključujući sjeverni i južni pristupni kanal. Kanal čini granicu između Afrike i Azije .

Â

Suecki kanal (zapravo Suecki kanal na bosanskom) je kanal dug 163 kilometra koji povezuje Crveno more sa Sredozemnim morem i stoga je važna prečica na brodskom putu između Evrope i Azije, jer bi inače brodovi morali zaobilaziti Afriku . Suecki kanal počinje na Mediteranu u lučkom gradu Port Said i završava u Crvenom moru u gradu Suecu, koji je kanalu dao ime. Gradovi imaju oko 500.000 stanovnika koji ovamo dolaze uglavnom preko kanala. Istovremeno, kanal je linija razdvajanja između stvarnog kopna Egipta i Sinajskog poluostrva, a time i granice između Afrike i Azije.

priča

Još 1400. godine prije nove ere, faraoni Seti I i Ramsis II počeli su planirati i graditi kanal koji bi povezivao Crveno more sa Sredozemnim morem. Zbog prirodnih uslova, to je već bilo moguće uz tadašnju tehnologiju. Međutim, zbog različitih okolnosti, izgradnja tadašnjeg Sueckog kanala trajala je do 500. godine prije Krista. Samo nekoliko stotina godina kasnije, kanal je ponovo zamućen.

Međutim, ideja o kanalu između Sredozemnog mora i Crvenog mora nije zamrla, tako da je 1846. godine, nakon naručenog istraživanja, jedna studijska grupa utvrdila da je razlika u dva nivoa mora beznačajna. Uslijedilo je dalje planiranje i inženjer i diplomata Ferdinand de Lesseps konačno je dobio dozvolu za izgradnju kanala 1856. godine.

Radovi na Sueckom kanalu trajali su skoro 10 godina, od 25. aprila 1859. do 18. marta 1869. Za izgradnju je sav građevinski materijal morao biti dopremljen iz Evrope u Egipat , jer ga u Egiptu nije bilo. Morao je da se prokopa kanal od Nila do Sueckog kanala da bi se radnici snabdeli pijaćom vodom, inače bi snabdevanje radnika pitkom vodom bilo veoma skupo. Sveukupno, izgradnja kanala koštala je 19 miliona funti i uključivalo je 1,5 miliona ljudi, od kojih je 125.000 umrlo u procesu.

Nakon početnih problema sa zubima, Suecki kanal je sada jedan od najvažnijih izvora prihoda za Egipat. Godišnji prihod trenutno iznosi oko 3 milijarde eura i rezultat je naknada za prolaz kroz Suecki kanal do 8 eura po toni težine. Većina prihoda od Sueckog kanala koristi se samom Egiptu. Međutim, dijelovi se također koriste za održavanje kanala. Posebno, kanal mora biti zaštićen od zamućenja. Ali vlada također ima za cilj da ga proširi za još veće brodove. Troškovi za brave se ne snose, jer nisu potrebni zbog nedostatka visinske razlike između Sredozemnog i Crvenog mora.

Prolaz Sueskog kanala, tranzit

Suecki kanal se može prijeći samo iz jednog smjera. Razlog tome je mala širina, koja se kreće između 280 metara na jugu i 345 metara na sjeveru na površini vode. Na dnu 22,5 metara dubokog Sueckog kanala, širina je između 195 i 215 metara.

Stoga se kanalom može proći samo u konvojima, koji traju 11 do 16 sati. Kako bi se povećao kapacitet ovdje, Bittersee, smješten u sredini Sueckog kanala, koristi se kao zona čekanja gdje brodovi mogu prelaziti. Kanal sada ima tranzit od 15.000 brodova godišnje, koji prevoze 14% svjetskog brodskog tereta.

krstarenje

Krstarenja također prolaze kroz Suecki kanal, ali to ima manje veze s istraživanjem krajolika, a mnogo više s odredištem broda. Međutim, oni su prilično rijetki iz dva razloga. S jedne strane, putnički brodovi moraju plaćati i naknade prilikom prolaska kroz Suecki kanal, tako da to za velike kruzere može koštati oko 100.000 eura. Ali sam prolaz nije baš uzbudljiv za turiste, jer kanal prelazi preko pustinje, koja brzo postaje monotona i malo je raznolika. Stoga se turistima često nudi da putuju u Kairo dok prelaze kanal. U tu svrhu putnici se ispuštaju na kopno prije početka prolaska kroz Suecki kanal i kreću autobusom do Kaira, a zatim autobusom do krajnje tačke kanala.

Luka Suecki kanal | Prolaz Sueskog kanala, Suecki kanal

Reviews (0 Reviews)

Kako rezervišete?

Kako možete rezervisati? Vaša pitanja / nedoumice su nam veoma važne. Stoga nas u hitnim slučajevima možete kontaktirati i putem telefona na broj mobilnog 00201000835673 (moguće su i WhatsApp i Viber poruke) "skoro" 24 sata ili direktnom poštom na info@book-tour-egypt.com .... Popunite podatke na stranici "Rezerviraj sada", pošaljite nam e-mail ili pozovite 00201000835673. Zatim ćemo dogovoriti odgovarajući termin sa našim turističkim vodičem u vašem hotelu. Nakon vašeg dolaska dočekat će vas i dati vam dodatne informacije o izletu koji ste rezervirali, odgovoriti na vaša p... ...Nastavi čitati

Kako plaćate?

Možete prenijeti cijeli iznos ili depozit putem vaše banke na naš račun ili platiti gotovinom na licu mjesta u Egiptu. Kada stignete u Egipat, naš turistički vodič će vas posjetiti u hotelu, preuzeti novac ili stanje i dati vam račun Nudimo pet opcija: - Preko vaše banke možete prenijeti cijeli iznos ili depozit na naš račun - Transfer punog ili djelomičnog iznosa kao depozit. Plaćanje putem PayPal-a (moguće povezano s naknadama) Plaćanje našem zaposleniku na aerodromu u gotovini Plaćanje manjih izleta (safari, snorkeling izleti) vrši se u većini slučajeva na dan izleta (posebno ako je rezerva... ...Nastavi čitati