Dvodnevni izlet u Kairo i Luksor avionom iz Sharm el Sheihkha

Odrasli
240.00
djeca
200.00
Odaberite datum putovanja
Unesite ukupan broj putnika
Posalji zahtjev
 • Take away service
 • Dostupnost : Svaki dan
 • Pokupiti: 4:30 ujutro
 • Povratak: 21:30 popodne
Dvodnevni izlet u Kairo i Luksor avionom iz Sharm el Sheihkha. Tokom vašeg odmora u Šarm El Šeiku uživajte u divnom izletu u Kairo i Luksor avionom i posetite Keopsove piramide, Kefrenovu, Sfingu, Egipatski nacionalni muzej, Bazar Khan El-Khalili, Tebu-zapad, Dolinu kraljeva, Hram kraljice Hatšepsut i Kolosa od Memnona i istočne Tebe sa hramom Karnak.

Cijene

Price per Person
 • 240.00 Price per Odrasli
 • 200.00 Price per djeca

Uključeno u cijenu

 • Ručak u Kairu i Luksoru
 • Boravak u hotelu u Kairu uključujući doručak
 • Domaća avionska karta
 • Transferi sa klimatizovanim autobusima
 • Piramide i sfinga
 • Ulaznice u Egipatski muzej
 • Piramide i sfinga
 • Ulaznice u hram Karnak - Dolina kraljeva - Mrtvačnički hram kraljice Hatšepsut
 • Turistički vodič u Kairu-Luxoru na bosanskom jeziku
 • Ulaznice u Egipatski muzej

Nije uključeno u cijenu

 • Felucca ride
 • Piće u restoranu
 • Sound & Light Show
 • Svi dodaci koji nisu navedeni u programu

Ponesite sa sobom

 • Važeći pasoš sa vizom
 • Paket za doručak
 • Kamera
 • Topla odeća zimi
 • Lagana odjeća ljeti
 • sunčane naočale

Ruta

Dvodnevno putovanje u Kairo i Luksor avionom iz Sharm el Sheihkha

Opis:

Dan 1: Let za Kairo - Piramide u Gizi, Egipatski muzej i bazar Khan El-Khalili - Let za Luksor

Bićete prebačeni iz vašeg hotela do aerodroma Sharm El Sheikh rano ujutro na 45-minutni let za Kairo. U Kairu će vas dočekati vodič koji govori njemački i koji će vas pratiti tokom cijelog putovanja. Ekskurzija počinje posjetom Egipatskom muzeju, jednoj od najzanimljivijih znamenitosti u Kairu, gdje je izloženo preko 120.000 umjetničkih djela. Čitava zbirka muzeja uključuje predmete iz Starog, Srednjeg i Novog kraljevstva, kao i izložbu kralja Tut Ankh Amona. Nakon posjete Egipatskom muzeju bit ćete odvedeni do jednog od sedam svjetskih čuda > Velike Keopsove, Kefrenove i Mikerinove piramide. Obilazak piramide završava kod Sfinge i okolnih hramova. Zatim ručak u lokalnom restoranu. Na kraju, prošetajte uličicama Khan-El-Kalili bazara i doživite različite mirise, bučne popuste i šarenu ponudu hrane, odjeće, suvenira, rukotvorina itd. Na kraju dana vozićete se do hotela sa 3 zvezdice gde ćete boraviti na bazi noćenja sa doručkom

2. dan: Dolina kraljeva , hram Hatšepsut, manastir Memnon i hram Karnak - Povratni let za Šarm el Šeik

Sljedećeg dana će vas pokupiti iz hotela oko 6 ujutro i odvesti do aerodroma da uhvatite domaći let Egypt Aira za Luksor u 7:30. Vrijeme leta je oko sat vremena. Tako ćete u Luksor sletjeti oko 8:30 ujutro. Tamo će vas čekati turistički vodič koji govori njemački. Zatim putovanje počinje zapadnom obalom Nila (Zapadna Teba) u Dolini kraljeva, kako bi se posjetile 3 zanimljive grobnice. Nastavak za Deir el Bahary da posjetite mrtvačnicu kraljice Hatšepsut. U povratku se kratko zaustavljate kod Memnona - Kolosa. Nakon ručka povratak na istočnu obalu Nila (Teba - Istok) kako biste posjetili prekrasan hramski kompleks Karnak sa svetim jezerom. Na kraju dana. Transfer do aerodroma Luksor za domaći let za Šarm el Šeik. Po dolasku na aerodrom Šarm el Šeik, bićete prebačeni nazad u hotel u klimatizovanom automobilu.

Izleti iz Šarm el Šeika do Kaira i Luksora

Piramide u Gizi

Piramide u Gizi jedine su preostale od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta i jedna su od najpoznatijih građevina na svijetu. Nalaze se oko 15 kilometara od centra Kaira, glavnog grada Egipta, na periferiji Gize, predgrađa Kaira sa 2 miliona stanovnika. Udaljenost od centra grada Gize je oko 8 kilometara. Cijelo područje se nalazi na zapadnoj strani Nila, ali na određenoj udaljenosti od njega, zbog čega se nalazi u pustinji.

Osim tri glavne piramide, Keopsove piramide, Kefrenove piramide i Menkaureove piramide, piramide iz Gizeh uključuju i Veliku sfingu iz Gize, nekoliko drugih malih bočnih piramida u kojima su, na primjer, žene sahranjivani su faraoni, radnička sela, hramovi i groblja.

Piramide u Gizi izgrađene su u godinama od 2620. do 2500. godine prije Krista, što odgovara 4. dinastiji. Ali čak i prije toga, u periodu od 1. do 3. dinastije, oko 3 četvorna kilometra površine piramida u Gizi i Sfinge korišteno je kao grobnica faraona. Međutim, nejasno je u kojoj mjeri su grobnice koje su nastale u to vrijeme uništene prilikom izgradnje piramida.

Egipatski muzej

Egipatski muzej na istočnoj obali Nila u Kairu osnovao je 1857. godine August Mariette i danas uključuje oko 150.000 eksponata iz 4.500 godina egipatske istorije. Iako je samo mali dio uopće dostupan posjetiocima, vrijeme koje je na raspolaganju tokom putovanja u Egipat daleko je nedovoljno da se stekne bilo kakav uvid, a kamoli pregled eksponata. Neupućenima može čak biti teško ili nemoguće da shvate i klasifikuju raznolikost i razvoj arhitekture i umetnosti. Sfinga iz Gize

Sfinga iz Gize

Sfinga u Gizi najveća je egipatska skulptura . Isklesan je iz krečnjačke stijene visoravni Giza i prikazuje ležećeg lava sa ljudskom glavom i takozvanom Nemes maramom.Sfinga je prvobitno bila oslikana crvenkastim okerom, a imala je i kozju bradicu, koja je otpala u antičko doba. Njegovi dijelovi se sada nalaze u Britanskom muzeju u Londonu.

Dolina kraljeva

je bila nekropola u starom Egiptu u kojoj su do danas pronađene 64 grobnice i jame. Radarska anomalija, koja se tumači kao grobnica, smatra se "KV65", ali do danas nije dalje istražena. Grobnice vladara Novog kraljevstva (oko 1550. pne do 1069. pne[2], 18. do 20. dinastije) mogu se naći posebno u Dolini kraljeva. Dolina se nalazi u Tebi-zapad, nasuprot Karnaku, na rubu pustinje i okružena visokim planinama, posebno prirodnom kamenom piramidom el Korn ili el-Qurn (Rog). Gotovo cijelo područje Zapadne Tebe čini ogromnu nekropolu. Na jugu se nalazi Dolina kraljica. Uprkos hiljadama godina aktivnosti pljačkaša grobova i pljačkaša, Dolina kraljeva je i dalje pružala modernim egiptolozima brojne izuzetno vrijedne nalaze iskopavanja. Između ostalog, uglavnom netaknutu Tutankamonu grobnicu (KV62) ovdje je 1922. godine otkrio Howard Carter.

kompleks hrama u Karnaku

Hramovi u Luksoru i hramovi u Karnaku nekada su bili povezani avenijom sfingi, koju su pratile povorke starog Egipta. Takva povorka bila je povezana sa Opetfestom, festivalom obnove. Na ulazu u oba hrama sačuvani su ostaci ove avenije sfingi. Veoma je teško opisati hramski kompleks Karnaka. Ovo se odnosi i na proširenje područja i na odgovarajuću kronološku alokaciju. Zbunjujuća je i praktički nepostojeća hronologija u mnogim fazama izgradnje, jer su mnogi vladari gradili, rušili, obnavljali i obnavljali tamo gdje je bilo prostora. Takođe se smatralo dobrim manirom ostaviti svoj potpis u Karnaku. Međutim, smatralo se i "dobrim manirima" rušiti svetilišta prethodnika i stvarati vlastite građevine od njihovog kamenja, ili barem izgrebati kartuše i stilizirana lica. Hatšepsut, Amenhotep IV (Ahnaton) i Tutankamon su poznati primjeri ovoga. Ni ponekad vrlo loše stanje očuvanosti pojedinih područja ne olakšava posao. Preporučujemo svjetlosnu i zvučnu predstavu koja se svake večeri održava u kompleksu kod Svetog jezera. Razumljiva objašnjenja su potkrijepljena svjetlosnim efektima koji naglašavaju pojedinačne faze izgradnje i pripisuju ih njihovoj hronologiji i graditelju. U osnovi, cijeli kompleks se može podijeliti na tri okruga, koji su bili posvećeni svim bogovima. S jedne strane ovo je oblast Mut na jugu, sa druge na severu oblast Meseca i sa treće u centru najveća i najsloženija oblast, oblast Amun. Da ne bi izgubili orijentaciju, na donjem crtežu je prikazan samo centralni okrug Amuna, koji je - sa turističkog stanovišta - ujedno i najzanimljivije i bez sumnje najmonumentalnije područje kompleksa hrama. To postaje jasno svakom posjetiocu koji šeta avenijom sfingi i ugleda moćni prvi pilon kako raste kao planina ispred njih u vječno plavo nebo

Kolosi Memnona

Kolosi Memnona su dve staroegipatske kolosalne statue iz 14. veka pre nove ere koje stoje jedna pored druge. Nalaze se u dolini Nila nedaleko od Doline kraljeva (Bibân el-Molûk) u Zapadnoj Tebi. Statue su u prošlosti bile ispred pilona ulaza u hram Amenhotepa III. (Egipatski Amenhotep III), faraon iz 18. dinastije .

Hram Hatšepsut

Smješten u Deir el Bahri na zapadnoj obali Nila u zapadnoj Tebi, Hatšepsut hram je jedna od najfascinantnijih znamenitosti i impresivan dokaz drevne egipatske arhitekture. Jednako izuzetna kao i njegova izgradnja je posebnost da je izgradnju Hatšepsut hrama naručila žena. Veličanstveni hram od krečnjaka, koji je do danas dobro očuvan, sagrađen je za samo 15 godina. Ova takozvana milionska kuća označava kraljevski hram mrtvačnice i bila je izraz mističnog sjedinjenja kralja sa moćnim egipatskim božanstvom, zbog čega je kralj nastavio postojati.

Hram Hatšepsut priča priču o uspješnoj ženi u starom Egiptu. Hatšepsut je bila kćerka Tutmozisa I. Nakon smrti svog muža Tutmozisa II, preuzela je državne poslove za Tutmoza III, zakonitog prestolonasljednika, koji je tada još bio maloljetan. Prema važećem zakonu, sama Hatšepsut nije imala pravo na nasljeđivanje, a ipak se krunisala za faraona u drugoj godini svoje vladavine. Za to vrijeme nije bila prihvaćena kao žena i suočila se sa odmazdom. To se dogodilo uprkos činjenici da je postigla značajan politički uspjeh. Pod vladavinom kraljice 18. dinastije, koja je vladala od 1479. do svoje smrti 1458. pne. Egipat je doživio period velikog ekonomskog procvata i dugog perioda mira.

Cijena zavisi od broja učesnika, pošaljite nam upit i napravićemo ponudu sa tačnom cijenom.

Meeting point : vaš hotel u Sharm El Sheikh---- Povratak Usmjerite svoj hotel u Sharm El Sheikh

Reviews (0 Reviews)

Kako rezervišete?

Kako možete rezervisati? Vaša pitanja / nedoumice su nam veoma važne. Stoga nas u hitnim slučajevima možete kontaktirati i putem telefona na broj mobilnog 00201000835673 (moguće su i WhatsApp i Viber poruke) "skoro" 24 sata ili direktnom poštom na info@book-tour-egypt.com .... Popunite podatke na stranici "Rezerviraj sada", pošaljite nam e-mail ili pozovite 00201000835673. Zatim ćemo dogovoriti odgovarajući termin sa našim turističkim vodičem u vašem hotelu. Nakon vašeg dolaska dočekat će vas i dati vam dodatne informacije o izletu koji ste rezervirali, odgovoriti na vaša p... ...Nastavi čitati

Kako plaćate?

Možete prenijeti cijeli iznos ili depozit putem vaše banke na naš račun ili platiti gotovinom na licu mjesta u Egiptu. Kada stignete u Egipat, naš turistički vodič će vas posjetiti u hotelu, preuzeti novac ili stanje i dati vam račun Nudimo pet opcija: - Preko vaše banke možete prenijeti cijeli iznos ili depozit na naš račun - Transfer punog ili djelomičnog iznosa kao depozit. Plaćanje putem PayPal-a (moguće povezano s naknadama) Plaćanje našem zaposleniku na aerodromu u gotovini Plaćanje manjih izleta (safari, snorkeling izleti) vrši se u većini slučajeva na dan izleta (posebno ako je rezerva... ...Nastavi čitati